Бивш шеф на РИОСВ оглавява комисията за въздуха в Русе

0
Дауд Ибрям е кандидатът на

Бившият директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе Дауд Ибрям, който на два пъти беше асвобождаван от поста заради „войната“ с „Монтюпе“, оглавява временната комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух в Русе.

Това реши Общинският съвет на днешното си заседание. Комисията, която бе създадена по предложение на кмета Пенчо Милков ще трябва да изясни още дали на територията на общината има незаконни сметища, както и терени, на които се съхраняват отпадъци, внесени от други държави. За целта ще бъдат изискана информация от промишлените предприятията за използваните от тях суровини, както и от контролните органи за всички периодични и постоянни измервания на фирмите, изпълняващи комплексните си разрешителни документи, както и за резултатите от проверките. Дейността й ще бъде подпомогната от експерти на общинската администрация, а при необходимост и от външни специалисти като консултанти – например, от РИОСВ в Русе и от БАН.

Заседанията на комисията ще са открити както за медиите, така и за граждани и граждански организации. След необходимите проучвания и анализи комисията ще трябва да предостави цялата информация на русенската общественост и да изготви обща позиция по наболелия проблем.

Дауд Ибрям е общински съветник от ДПС. Той беше два пъти начело на РИОСВ, като и двата пъти бе отстраняван след идването на власт на ГЕРБ. При второто му отстраняване, през януари 2015 г. той разкри пред медиите, че е бил уволнен след разговор на френския посланик Пиер дьо Кабан и тогавашния министър на околната среда Ивелина Василева, а причината е войната, която започна с „Монтюпе“ заради замърсяването на въздуха в Русе.

На изборите през 2019 г. Дауд Ибрям беше кандидат на ДПС за кмет на Русе.