Благотворителна изложба разказва 140-годишната история на Русенския съд

0
96
ученически фотоконкурс

Любопитен момент в експозицията е първия съдебен процес, на който е присъствал обществен защитник и който се е провел в гр. Русе. С любезното съдействие на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ са изложени и изключително ценни печатни произведения от периода 1876-1900 г., свързани с началото на нашия съд след Освобождението на България.

Акцент в честването е експозиция от творби, която ще бъде представена от 10 до 18 декември 2018 г. на първия етаж във фоайето на Съдебната палата. В нея надарени и талантливи ученици и студенти са представили свето виждане във връзка с честваната годишнина под формата на картина, декупаж, макет или друго произведение. Гражданите ще имат възможност да разгледат и закупят експонатите, като получените средства ще бъдат предоставени на инициативата „Българската Коледа“. На всеки закупил творба ще бъде издаден Сертификат за дарение. Дарителите ще получат платените творби след официалното закриване на събитието, което ще се състои на 18 декември от 14.00 ч. На тържеството ще присъстват авторите на произведенията, граждани и адвокати, магистрати и съдебни служители.

През настоящата 2018 година се навършиха 140 години от създаването на Русенския съд. След откриването на Първия губернски съд на 1 август 1878 г. в Пловдив, през есента на същата година  са учредени областни съдилища в София, Русе, Видин, Търново и Варна.

От Окръжния съд в Русе отпавят апел към гражданите да проявят съпричастност, състрадателност, съчувствие, милосърдие, щедрост, доброта и човещина и да се включат в благородното мероприятие като дарят средства в дарителски кутии, позиционирани на двата входа при служителите на ОЗ „Охрана“.