Близо 34 000 души подпомогнаха русенските червенокръстци през 2022 г.

0

Само през миналата година БЧК – Русе са подпомогнали близо 34 000 души, което над 4.5 пъти повече отколкото през 2021-а.

Това стана ясно по време на отчетното събрание на хуманитарната организация, което се проведе днес в з. „Европа“ на Доходното здание.

По-голямата част от тях – около 33 500, са били украински граждани, търсещи закрила. Със съдействието на Областната администрация, местната власт и БЧК бяха организирани пунктове за незабавна хуманитарна подкрепа и информация както на ГКПП „Дунав Мост“, така и на централна ЖП гара Русе. Отделно 100 деца в неравностойно положение също са получили подкрепа. Подобно съдействие е било оказано и на повече от 50 възрастни, самотни и болни хора. Редовно се провеждат и консултации за насочване на целевите групи за отпускане на социални помощи и предоставяне на социални услуги. Обучения се правят и за превенция на водния и пътния травматизъм, както и на социално значимите заболявания, сред които диабет и високо кръвно налягане. Отделно около 1900 души са преминали специализирани курсове за първа долекарска помощ при бедствия, аварии и катастрофи. По инициатива на възрастните доброволци за седма поредна година бе организиран Коледен благотворителен базар за деца в нужда. Събраните средства през миналият декември възлизат на обща стойност 5505,87 лв, което е с над 1200 лева повече спрямо 2021-а година. Отделно са били набрани и още 14 300 лева.  На над 7800 лева възлизат целевите дарения, а набраните средства от кампании са близо 12 000 лева. Осъществени бяха и две кампании, насърчаващи доброволното и безвъзмездно кръводаряване, както и такива, посветени на донорството и подпомагането на трансплантации.

Благодарение на добрата координация с местното РЗИ в Центъра за подкрепа консултации и социално включване на бездомни и скитащи лица към Областния съвет на БЧК – Русе бе разкрит мобилен пункт за ваксинация срещу Ковид – 19. Общо 12 потребители на Центъра бяха имунизирани, като съществена заслуга има д-р Елисавета Светославова.

Не по-малко внимание през 2022-а бе отделено и на мероприятия с акцент за привличане на повече съмишленици към дейността на организацията. На 25-и октомври миналата година по идея на председателя на Общинския съвет на  БЧК – Русе Алисе Муртезова бе организиран музикално–образователен пърформънс, посветен на 144 – тата годишнина от създаването на Българския червен кръст. В знак на признателност председателят на русенската червенокръстка организация – доц. д-р Стефко Бурджиев връчи благодарствени грамоти на 23-ма корпоративни и институционални дарители, оказали подкрепа на бягащите от войната украински граждани. Сред отличените бе и екипът на Областна администрация – Русе.

От БЧК активно работиха и по редица проекти, като сред тях имаше и много международни. Акцентът беше поставен предимно върху мениджмънта на бедствията, като на територията на почти всички общини от региона се проведоха специализирани занятия. От БЧК оказаха и първа психологична помощ на работещите в завод „Лубрика“ след взрива на цистерна там.

Няма как да не бъде отбелязана и активната роля на председателя на Областния съвет на БЧК доц. д-р Стефко Бурджиев, директора на секретариата на областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова, както и на председателя на Общинския съвет на  БЧК – Русе Алисе Муртезова за постигнатите отлични резултати.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук