Близо 400 души вървяха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

0

Близо 400 души се включиха в традиционният поход, посветен на подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

И тази година походът започва с отдаване на почит пред паметника на брега на Дунав, който е издигнат край село Новград, община Ценово на мястото, където през 1868 г. четата е стъпила на българския бряг. След това участниците в похода преминаха по бойния път на четниците край Хаджидимитрово, Караисен, Вишовград и Канлъдере. Тридневният поход приключи под връх Бузлуджа с възстановка на последното сражение на четата.

Тази година специално внимание бе отделено на живота и делото на двама от участниците в четата – Димитър Момчилов и Атанас Боздуганов. Професор Антоанета Момчилова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, която е правнучка на Димитър Момчилов, разказа малко познати исторически факти. Димитър Момчилов е един от 4-мата русенци, които са били заловени живи при битка във великотърновско и са доведени в Русчук, където били обесени заедно ранения войвода Стефан Караджа.

По време на похода се проведоха и рецитали. Сред тях бе и стихотворение на Иван Кънчев и Лилия Георгиева, която е експерт в Областна администрация – Русе.

Традиционно инициативата се организира от Областната управа в Русе с подкрепата на Сдружението на областните управители на Русе, Община Ценово, както и туристическите дружества в региона.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук