Блок „Калофер“ без шанс за укрепване по националната програма

0
87
Блок

Обитателите на русенския блок „Калофер“ останаха с напразни надежди за укрепване на пропадащата сграда в рамките на националната програма за саниране.

Вече няколко десетилетия блокът се цепи и уляга. Фугата между двата входа вече надхвърля метър. От години хората живеят в постоянен страх. Разказват, че скърцането на стените се чува. Страхуват се, че ако залюлее силно земетресение от Вранча, блокът може да се стовари върху тях.

bl_kalofer911Това лято живеещите от блок „Калофер” бяха щастливи, защото блокът бе включен в националната програма за саниране. Имаше надежда, че ще бъде отпуснато финансиране и за укрепване на пропадащата от години сграда. Вчера обаче надеждата на хората бе попарена окончателно. От общинска администрация се срещнали с тях и им съобщили становището си. Реално, хората ще трябва да платят сами, ако искат да направят укрепване на блока. От общината се ангажирали единствено с това, да помогнат за осигуряване на средства за обследване и изготвяне на технически паспорт на сградата.

Проверка на ТВН показа, че блокът е изваден от програмата заради конструктивните проблеми, а не заради спирането на финансирането за саниране от страна на държавата.  В момента 17 жилищни сгради на територията на града са одобрени и са подписали договор за саниране по националната програма. Въпреки заявката от страна на министъра в оставка Лиляна Павлова, че пари за това няма да има и санирането спира, от общинска администрация заявиха, че одобрените 17 блока ще бъдат обновени през следващата година.