Борисов информира Путин, че плащаме реакторите

0
26
Борисов информира

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на разговора са били обсъдени теми от търговско-икономически отношения между двете страни. Борисов е информирал Путин, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“, които към 19.09.2016 г. възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва.

Министър-председателят е заявил, че България настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“. „Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочил Борисов и отново настоял руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент.

Двамата са изразили задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти, които са били договорени в предишния им телефонен разговор. Фокус е бил поставен върху проекта за газоразпределителен център на територията на България. Обсъдена е била подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на техническите, икономическите и юридическите детайли по отношение на проекта. Борисов и Путин са се договорили експерти на „Булгартрансгаз“ да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на газовия хъб „Балкан“.

Руският президент е приветствал открития диалог с българския премиер и честната позиция, че хъбът трябва да се случи при писмени гаранции от Европейската комисия и при взаимоизгодни условия за всички страни, участващи в изграждането.

Борисов и Путин са изразили задоволство от ръста на руските туристи през летния сезон, които са с 40% повече от миналото лято. Путин оценил високо организацията по сигурността, която е гарантирала спокойствието на чуждестранните граждани по българското Черноморие.