Борисов отказва среща с Георге Иванов

0
17
Бойко Борисов отказва

Премиерът Бойко Борисов отказва срещата си с македонския президент Георге Иванов, която бе планирана за утре сутрин, съобщиха от външно министерство. Отказана е и срещата с външния министър Екатерина Захариева, която трябва да бъде на посещение в Република Македония от 15 до 16 юни.

Срещата на Иванов с Борисов е част от официалната програма на неговата визита. Очакваше се на срещата да бъде обсъдена темата за решението на спора за името. По информация на БГНЕС от МВнР, срещите са отказани, защото страната ни не желае да се намесва във вътрешните работи на съседната държава.

Държавният глава на Македония е вече в България и малко по-късно ще бъде приет от колегата си Румен Радев.

Президентът Иванов отказва да приеме решението, договорено от премиерите на Гърция и Македония, което е “Република Северна Македония”. Това решение слага точка на продължилия 27 години спор между Скопие и Атина и открива пътя за европейската и атлантическа интеграция на Македония.

Македонският президент Георге Иванов заяви в предавано на живо обръщение снощи, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония.

Според президента договорът за името – Република Северна Македония – изтрива историята на страната. Той също така призова да „не се оскверняват“ целите на държавата – „ЕС и НАТО не могат да са алиби“.