Ботаническа градина в РУ показва богатството на местната растителност

0

Своя Университетска ботаническа градина ще има Русенският университет.  Официалното откриване ще бъде утре, 27 май 2021 г., от 11.00 часа в кампуса на университета, пред южния вход на Ректората.

Комплексът притежава богата колекция, наброяваща повече от 300 местни и чуждоземни дървесни и храстовидни видове, които заедно с формовото разнообразие наброяват около 400 таксона. При определяне на възрастовия състав на парка се установява, че има вековни дървета, засадени в годините преди Освобождението.

В настоящия момент в Университетската ботаническа градина има Розариум и Плодна градина. Предстои да бъдат обособени и още няколко тематични къта: Билкова градина, алпинеум със студоустойчиви сукуленти, кът с декоративни треви, оранжерия и др.

Целта на Университетската ботаническа градина е да се демонстрира богатството и многообразието, както на местните дървесни и храстови видове, така и на чуждоземни такива. В момента в нея могат да се видят както типични дървесни, храстовидни и тревни представители на българската флора, така и чуждоземни видове. Освен екзотични видове в Градината има възможност да се видят и редки дървета като хартиено дърво, ликвидамбър, древните представители двуделен гинко билоба и метасеквоя.

От висшето училище уточняват, че дейностите по проучване на възможностите за създаването на Университетска ботаническа градина са започнали през лятото на 2020 година, когато е извършено подробно изследване на видовото разнообразие на флората в парка на Русенския университет. По проекта работят д-р Петя Ангелова, преподавател по дисциплините „Ботаника“ и „Систематика на растенията“ и студенти от специалност „Растениевъдство“ към Аграрно индустриалния факултет на Русенския университет.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили