Братя Бобокови „изплуваха“ от Pandora Papers

0

Русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови се оказаха в регистъра на най-голямото журналистическо разследване Pandora Papers, осветляващо сянката на финансовата система на най-богатите и влиятелни в света.

Документите за тяхното участие в офшорни компании са част от Paradise Papers и от търговския регистър на Малта. Търсачката разработена на интернет страницата на разследващите журналисти (www.icij.org/investigations/pandora-papers/) директно сочи, че двамата българи са част от досиетата.

Те имат участие в офшорката A&P GLOBAL MANAGEMENT LIMETED. Офшорката е основана в Малта с регистров номер С 52636 на 19.04.2011 г. Общият обем на издадените акции са 17,435,322 или 17 435 322 евро. Атанас и Пламен Бобокови са собственици на офшорката, а неин директор по документи е Пламен Бобоков.

Откриха хиляди тонове опасни отпадъци от фирмите на братя Бобокови

През последните няколко години имената на двамата братя нашумяха около т.н. „боклукгейт“ за престъпления, свързани с незаконно третиране на отпадъци, между които и опасни такива, както и със скандала, свързан с президентския съветник Пламен Узунов за търговия с влияние.

Пламен Бобоков и Пламен Узунов с обвинение за търговия с влияние

Образувано беше и дело срещу Пламен Бобоков за незаконно притежание на археологически ценности, по което преди десетина дни беше оправдан.

Оправдаха Пламен Бобоков по делото за стреличките

В този период бяха повдигнати обвинения и за укриване на данъци в особено големи размери, които пък е възможно да имат връзка и с регистрираната в Малта офшорка.