Брюксел предупреждава да спрем схемата “ гражданство срещу инвестиции“

0

Еврокомисията отново е изпратила писмо до България, за да изтъкне опасенията си по отношение на прилагания от нея режим за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, и за да поиска допълнителни подробности.

За това пише подробно https://clubz.bg/, като се позовова на писмо на ЕК до България и на говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

От писмото става ясно, че българското правителство разполага с един месец, за да отговори на писмото с искане за допълнителна информация. След това ЕК ще вземе решение относно следващите стъпки.

Писмото до България призовава нейните власти да прекратят поетапно схемата „гражданство срещу инвестиции“ в контекста на продължаващата в момента законодателна процедура, уточни в отговор на въпрос на Клуб Z говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Той е предупредил, че „ЕК няма да се поколебае да предприеме необходимите меркив този случай, ако на нашето безпокойство небъде отговорено“.

Вчера стана ясно, че  ЕК започва производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта. Брюксел изпраща официални уведомителни писма до тези страни членки във връзка с техните схеми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, наричани още схеми за „златен паспорт“.

Брюксел отдавна предупреждава Кипър за твърде лежерното отношение с издаването на паспорти срещу големи суми. Златните паспорти и визите за постоянен престой в ЕС срещу пари представляват риск за сигурността на общността, смята ЕК. Освен това се подпомага прането на пари и укриването на данъци.

Кипър обеща да промени практиката си да продава паспорти предимно на богати руснаци, но въпреки това издирвани престъпници продължават да получават европейските документи.

Преследвани за корупция политици и издирвани бандити могат да се сдобият с кипърски паспорт, а така и с право на свободен престой в ЕС, срещу 2 милиона евро. От 2017 година до днес кипърците са продали 2500 паспорта.

зарядни станции за електромобили