БСП получи третия мандат, още няма кандидат за премиер

0

Президентът Румен Радев връчи на „БСП за България“ третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките за 47-ото Народно събрание.

На „Дондуков“ 2 бяха председателят на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинов, председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, който взе мандата, както и Атанас Зафиров, и Ирена Анастасова.

„ Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата – мир, солидарност, свобода, са ценностите, които трябва да се ръководи всяко едно българско правителство“, обърна се държавният глава към Свиленски, който прие мандата.

От името на БСП Свиленски увери държавния глава, че социалистите ще положат всички усилия да съставят кабинет, който да работи за сигурността и благоденствието на българските граждани.

„Надявам се на отговорността на всички политически групи, които до сега заявиха загриженост да осигурим необходимата подкрепа за редовно правителство“, каза още Свиленски.

„Все още нямаме кандидат за премиер. Първото, което ще направим е да сложим програмата, която изработихме преди две седмици на масата за разговори. Първи ще поканим „Продължаваме промяната“, защото тя е обединяващото между трите партии, но е и възможност за обновяване на отношенията ни с досегашните партньори в правителството“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова след получаването на мандата.

Това е последният опит за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. По Конституция БСП няма срок, в който трябва да върне мандата – изпълнен или неизпълнен. Според тълкувателно решение от 1992 г. това е препоръчително да стане в рамките на седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук