Потвърдено: Община Русе плаща 30 000 лв. обезщетение на русенка заради разбит тротоар

1

Община Русе ще плати на русенка 30 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди от непозволено увреждане.

Решението на Окръжен съд – Русе, с което е осъдена Общината, е потвърдено от по-горната инстанция и вече е в законна сила.

Случаят е от декември 2019 г.  56-годишната тогава А.П. вървяла по ул. „Муткурова“ със своя приятелка. В участъка зад операта тротоарът бил с изронени плочки. А.П. се спънала и паднала по лице. Приятелката й я завела до дома й, почистила раната на веждата и я сложила да си легне. На следващия ден й звъняла, но тъй като не получила отговор, отишла в тях. Заварила я объркана и дезориентирана, със силно главоболие. Това наложило да бъде откарана незабавно в болницата. Първоначално А. П. била лекувана медикаментозно, но поради липса на подобрение, й била направена сложна оперативна интервенция с отваряне на черепа за отстраняване на хематома. 17-те дни в болницата били последвани от 6-месечен възстановителен период, през който жената била на легло, изпитвала силни болки и нарушено равновесие. Освен това, не можела да работи, изпитвала неудобство от белега на главата, не искала да контактува с хора, била отчаяна и често плачела. За обезщетяване на неимуществените вреди от разстройството на здравето, временно опасно за живота, се обърнала с иск към съда.

Окръжен съд – Русе счете, че Община Русе не е изпълнила законовите си задължения да поддържа изправността на пътя и прилежащите зони и не е организирала движението по начин, който да гарантира безопасността на пешеходците, поради което на ищцата е присъдено обезщетение 30 000 лв. ведно със законната лихва и разноските по делото.

И двете страни в процеса обжалвали този размер, но според въззивния съд не са налице основания нито за намаляването му, нито за завишаването му.

Решението на Окръжен съд – Русе вече е окончателно.

1 коментар

  1. Tvn елате снимате в тъмните часове за да видите липса на улична лампа по Ул Обзор и улица осеяна с дупки. Ул. Обзор се намира южно от Ул. Мальовица между блоковете Обзор и Младост. Казвам се Димитър Иванов Савов Човек с увреждане съм и се придвижвам с акумулаторна количка. Водя борба с община Русе още от управлението на Пламен Стоилов за да се асфалтиран улицата и да се сложи улична лампа. Чакам още отговор на писмото си от септември 2021, както аз така и другите 37 човека от подписката с което е придружено писмото. Отговор, обаче няма. Май община Русе ще има второ решение от съда. Лично аз съм се обръщам по нашата улица заради дупките с количката си. Имам клип които е много показателен за състоянието на улицата, но не мога да го кача за да видите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук