БЦЖ-ваксината работи срещу Covid-19

0

Специалисти от болницата „Джонс Хопкинс“ в САЩ установиха, че смъртността от Ковид-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, съобщи в. „Дейли мейл“.

Учените са отстранили фактори като икономическо развитие на държавите и процента на възрастните от населението, които биха променили резултатите. Те са се спрели на смъртността на един милион жители във всички държави, за които има достатъчно данни – 50-те с най-много случаи на заразяване. Връзката между ваксинацията с БЦЖ и по-ниската смъртност е „видима“.

За да намалят отклоненията, свързани с диференцираните криви на епидемията в различните държави, специалистите са се спрели на дните след обявяването на стотния заразен с новия коронавирус и така са правили сравнения на смъртните случаи и ваксинационните програми с БЦЖ.

Учените предупреждават резултатите им да се възприемат внимателно, защото има няколко неща, които може да ги изкривяват.

Предишни изследвания установиха, че стогодишната ваксина против туберкулоза БЦЖ (Бацил на Калмет-Герен) укрепва имунната система. Как точно става това, не е известно, но вероятно тя засилва вътрешните имунни механизми.

Сред т.нар. допълнителни ефекти е и по-голямото предпазване от дихателни болести, което е признато от Световната здравна организация.