Буферният паркинг на бул. „България“ не върши работа, правят друг в „Свободна зона“

0

Обособяването на паркинг на територията на „Свободна зона – Русе“ за тировете, чакащи да преминат в северната ни съседка – Румъния е било обсъдено на среща между областния управител Борислав Българинов и изпълнителния директор на дружеството Никола Стефанов. Идеята е по този начин да се облекчи трафика по без това натоварено трасе между Русе и Мартен, както и да се тушира напрежението сред шофьори и граждани, заради спиращите тежкотоварни автомобили по булевардите „Тутракан“ и „България“, които са и предпоставка за пътни инциденти.

Оказва се, че поне на този етап схемата камионите да бъдат преместени на създадения със специална комисия буферен паркинг на бул. „България“ е неприложима. Идеята беше полицейски патрули да насочват ТИР-овете натам, а самият паркинг се предвиждаше да се намира от бензиностанцията до разклона за село Николово. Това обаче се оказва невъзможна мисия, тъй като теренът не отговаря на необходимите условия. Според информация от Областното пътно управление, създаденото преди време трасе като буферен паркинг, което всъщност е било тротоар, няма възможността да понася тежестта на товарни автомобили над 20 тона.

Предвижда се паркингът в „Свободна зона“ да заработи в рамките на следващия месец, като на него ще бъдат осигурени тоалетни, бани и контейнери за отпадъци. Тировете ще заплащат и такса в размер на 5 евро за престой в рамките на 24 часа.