Булмаркет ДМ: Разследването на инцидента в Хитрино се водеше едностранчиво

0
487

Още от самото начало разследването на инцидента в Хитрино на 10 декември 2016 г. се водеше едностранчиво и тенденциозно. Това заяви пред журналисти в Русе заместник-управителят на “Булмаркет ДМ” Светослав Първанов.

По думите му, твърдението му се основава и на изводите от последните експертизи, приети по делото от Шуменския окръжен съд срещу двамата машинисти.

„От тях се вижда, че независимо с каква скорост се е движела влаковата композиция, е можело да се случи този инцидент. Търсеха се, изземаха се и се подлагаха на експертизи само и единствено предмети, данни и факти в подкрепа на обвинителната теза. Нито едно от исканията на защитата за изземане на части от стрелката, траверсите и релсите не бе удовлетворено. Затова сме убедени, че машинистите нямат решаваща вина в този случай.”, аргументира се Първанов и допълни, че тези факти е трябвало да се изяснят по време на досъдебното производство, но това не било направено.

Първанов каза още че “Булмаркет” има право да заведе искове срещу НКЖИ по всички признати по делото доказателства, но към момента това не е направено.

„Булмаркет“ застава зад машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, които бяха осъдени на общо 25 години лишаване от свобода, допълни Светослав Първанов. Той бе категоричен, че ако съдът признае вина на „Булмаркет“, обезщетението, което бъде определено, ще бъде платено на пострадалите. Първанов припомни още, че още на третия ден от инцидента фирмата е превела 100 000 лева на община Хитрино за посрещане на неотложните нужди на засегнатите.