Бюджет 2021: По-скоро презизборен, без сигнал за реформи

0
54

И в проекта за бюджет на България за 2021 г., който беше публикуван от Министерството на финансите, липсва сигнал за реформи на държавни сектори.

Това е мнението на преобладаващата част от икономистите. Като плюс те отчитат продължаващата политика за увеличаване на доходите, а като минус – заложените разходи, които няма да доведат до необходимата възвращаемост.

Според редица икономисти, бюджетът трудно би могъл да бъде наречен антикризисен, по-скоро е предизборен. Неясно защо държавата харчи щедро за публичния сектор, който не е толкова пострадал от коронакризата, а също така е и безкрайно нереформиран. В същото време липсват целеви разходи за здравеопазване, както и подкрепа за бизнеса за преодоляване на икономическите последици от здравната криза.

Основните параметри на Бюджет 2021 са увеличение на приходите от 9.5%, разходи за 52.5 млрд. лв., дефицит от почти 4.9 млрд. лв. и почти двойно нарастване на държавния дълг.

Минималната работна заплата ще бъде повишена от 610 на 650 лв., като се планира да остане на това ниво до 2023 г. В бюджетния сектор отново ще има 10% ръст на заплатите. С 30% ще скочат възнагражденията на служителите, ангажирани на първа линия с пандемията от COVID-19. Със 17% ще бъдат повишени заплатите на учителите, което ще струва на хазната 360 млн. лв. допълнително.

Общо за сектор „Образование“ държавата ще отдели 647,7 млн. лв. повече, отколкото даде за тази година. За здравеопазване ще бъдат отделени 581,1 млн. лв. допълнително.

2,099 млрд. лв. ще бъде бюджетът за отбрана, което е 1,69% от БВП. За сектор „Социална политика“ са отделени близо 1,35 млрд. лв. допълнително, което е доста повече от предходни години.

Друг любопитен момент от разчетите е заложеното ниво на държавния дълг до края на 2023 г. – 38,9 млрд. лв. Заедно с дефицита, тази сума също буди въпросителни, защото от таблиците към законопроекта на бюджет се вижда, че през 2022 г. ще отпаднат голяма част от социалните придобивки, които сега премиерът Бойко Борисов горещо рекламира. Става въпрос за детските добавки за всяко семейство (ще бъдат върнати подоходните критерии за детските надбавки), ваучерите за храна за пенсионерите и други. Според данните сега надбавки получават 572 хил. деца. През 2021 г. те ще са 1,26 милиона, а през 2022 г. децата, предвидени да получават помощи, отново намаляват и вече са 491 хил. заради подоходните критерии.