Кога да си направим PCR тест, ако сме контактували с болен?

0
318
A laboratory technician prepares COVID-19 patient samples for semi-automatic testing at Northwell Health Labs, Wednesday, March 11, 2020, in Lake Success, N.Y. The U.S. Food and Drug Administration has approved faster testing protocols as the viral outbreak continues to spread worldwide. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms. For some it can cause more severe illness. (AP Photo/John Minchillo)

Не е необходимо веднага след първия контакт да се тича за PCR тест, категорични са специалистите в клиничните лаборатории.

Препоръчително е PCR тестовете да се правят на четвъртия ден след рисков контакт с болен или носител. Това казват в клиничните лаборатории и около това мнение са се обединили повечето от тях на специална среща в лекарския съюз. Необходимо е време, за да може вирусът да се изяви, за да бъде уловен от теста и избързването е излишно усилие.

„Прекалено ранното изследване дава един с висока степен на вероятност фалшиво отрицателен резултат. Отрицателен резултат не защото пациентът не е заразен, а защото просто количеството вируси в този момент евентуални, които биха се намирали в носоглътката са прекалено малко, за да бъдат хванати“, смятат медиците.