Черни балони в небето над Бяла като протест срещу драстично намалена присъда

0
1257
Черни балони полетяха в небето на Бяла

Черни балони полетяха в небето на Бяла в знак на протест срещу драстично намалената присъда – от 20 на 3 години затвор на Валентин Маринов, който на 8 юли 2017 г. причин смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов.

Роднини, близки, приятели на загиналия младеж се събрах на протест пред сградата на Районния съд в града. Те издигнаха транспаранти с надпис „Искаме справедливост!“, „Това е гавра и подигравка с българския народ“.

„Искаме да помолим делото да бъде върнато за преразглеждане, защото има убийство. Не казвам, че някой нарочно е искал да го убие, но са го убили. Трябва нещо да се направи в този съд. Като има удар, като има смърт, трябва да има и наказание“, каза Силвия Панайотова – леля на 18-годишния Алекс.

Протестиращите бяха категорични, че намаляването на наказанието е пълна подигравка с паметта му.

На 14 ноември миналата година състав на Окръжния съд в Русе призна Валентин Маринов за виновен за това, че на 8 юли 2017 г. в град Бяла умишлено умъртвил Алекс Ангелов, като деянието е извършено по хулигански подбуди. Той бе осъден на 20 години затвор, както и да заплати общо 200 000 лева неимуществени вреди на родителите на починалото момче.

Със свое решение от 4 юни тази година Апелативният съд измени присъдата на първоинстанционния съд, като преквалифицира деянието на подсъдимия и признава Валентин Маринов за виновен в това, че след умишлено нанесена лека телесна повреда причинил по непредпазливост смъртта на младежа. Така намалява и наложеното наказание на три години затвор.

От Апелативната прокуратура във Велико Търново съобщиха на 17 юни, че внасят протест срещу решението на Апелативния съд, като ще настояват за потвърждаване на първоинстанционната присъда.


По-късно същия ден от Великотърновския апелативен съд разпространиха позиция, че съдът не споделя изводите на Русенския окръжен съд за наличието на евентуален умисъл на подсъдимия по отношение на настъпилата смърт на пострадалия. Не били налице никакви доказателства по делото подсъдимият да е желал или допускал настъпването на по-тежката телесна повреда, а още по-малко смъртта на пострадалия.

Според Апелативния съд е абсолютно недопустима практиката да се правят опити съдът да бъде притискан да постановява съдебни актове, които погазват закона или са в категорично несъответствие с установените по делото факти, чрез нагнетяване на общественото мнение, чрез протести, шествия.

Решението за намаляване на присъдата подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.