Четири партии сигурни за ЕП, според “Барометър България”

0
339
1711 от гласувалите русенци

Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данни от проучване на “Барометър България”, направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране.

Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Според данните на “Барометър България” след значимия отлив от одобрение последните седмици ГЕРБ отново отбелязва лека преднина пред БСП. Седмица преди вота подкрепата за ГЕРБ е 31,9 на сто, а тази за БСП – 31,2 на сто. Подкрепата за двете политически сили е генерирана до голяма степен от твърдите привърженици на партията, които затвърждават позицията си с наближаване на изборния ден, коментират от “Барометър България”.

8,8 на сто от анкетираните са заявили подкрепа за ДПС, около 7 процента са заявилите намерение да гласуват за ВМРО.

Според данните има определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден. Останалите формации към момента остават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят.

На въпрос “Ще гласувате ли на изборите за Европарламент на 26 май” 33,8 на сто заявяват, че със сигурност ще гласуват, 36,5 процента се колебаят, а 29,7 на сто категорично няма да гласуват.