Четирима студенти от РУ с международни стипендии „Игнат Канев“

0

Четирима студенти от Русенския университет получиха международни стипендии „Игнат Канев“ за отличен успех и високи постижения. Те им бяха връчени днес от големия канадски бизнесмен с русенски корен, дарител и „Доктор хонорис кауза“ на висшето училище в Русе Игнат Канев.
Всяка от стипендиите е в размер на 3000 канадски долара и се отпуска от благотворителната фондация „Игнат Канев“ по предложение на специално избрана за целта комисия от академичното ръководство на университета.
„Мислете винаги, че този град ви е дал пътеката, по която вървите. Никога не забравяйте Русе“, каза Канев на четиримата студенти.
От своя страна младите хора му благодариха за доброто дело и му обещаха, че ще постигат нови резултати.
По време на церемонията председателят на Студентския съвет на русенското висше училище връчи на Игнат Канев и студентски приз „Будител на годината“ – за миналата учебна година, за неговата подкрепа за обновяването на материалната база на университета, за израстването и развитието на академичната общност.
„Особена чест е, че Русенският университет е едно от местата, където Игнат Канев идва и подпомага нашата дейност“, каза ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев.
За него България е всичко, каза 91-годишният Игнат Канев и допълни: „Нямате представа какво е да се прибереш в родния си край. На мен това ми липсва от 1941 година. Животът ми винаги е бил интензивен. В продължение на 25 години не съм обядвал на маса – все в ръка и в движение. Получил съм всички награди, които Канада дава“, каза бизнесменът. По думите му българите зад граница много обичали България, а тук хората мърморели за страната си.
„Във всяко семейство има проблеми, а камо ли в цяла държава. На прав път сте. Щом си плащате данъците, държавата ще прогресира“, заяви бизнесменът.
Той посочи, че усилията на благотворителната фондация са насочени към подпомагане на образованието и здравеопазването в България.
През миналата година в Университетската болница „Канев“ в Русе бе открито ново педиатрично отделение. Ремонтът се осъществи с финансовата подкрепа на фондацията „Игнат Канев“, която дари 500 000 лева. Предстои на 25 септември тази година да бъде открито и новото отделение по трансфузионна хематология в лечебното заведение. То също е изградено изцяло със средства, предоставени от фондацията. Така дарените на лечебното заведение средства са почти 1 млн. лева.
По-късно днес Игнат Канев ще връчи и дипломите на отличниците на „Випуск 2018“ на Русенския университет. Повече от 960 бакалаври и магистри завършват висшето училище в Русе тази година. От тях 72 са първенците на различните специалности, като деветима са пълните отличници.