Римски пазар отваря врати на 22 септември

0
Римски пазар

Традиционният Римски пазар отваря врати в крепостта „Сексагинта Приста“ на 22 септември, съобщават от Регионалния исторически музей в Русе.
Началото е от 11 ч., а официалното откриване на Римския пазар ще е от 13.00 ч. Тогава ще се извърши и смяна на кохортата на Сексагинта Приста, въоръжаване на младите легионери, обучението на войните и полагане на легионерската клетва. От 19.30 ч. ще започне концертът на русенската група Red House, а около 20.30 ч. ще стартира атрактивно огнено шоу. Програмата ще завърши около 22.00 ч. с изпълнения на Red House.
В крепостта ще бъдат разположени шатри на местни фермери и занаятчии. Свои изделия ще предложат майсторите от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. Посетителите ще могат да видят още ръчно изработени бижута, картички, магнити и сувенири, направени от природни материали. За трета поредна година сред изложителите са и организациите на хората в неравностойно положение.
И този път пазарът ще включва кулинарни дегустации на всекидневни блюда и напитки от римско време.
Щандовете на производители и търговци ще бъдат отворени през целия съботен ден, уточняват организаторите.
От 11.00 до 14.00 ч. ще се проведат две работилници – за декупаж върху камъни от Средиземно море и работилница за изработка на бижута от миди.