Covid-19:  Русе e най-проблемния регион, според математик

0

Русе е най-проблемния район по отношение разпространението на коронавируса. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ математикът проф. Николай Витанов.

Според неговите изчисления, тай-сериозно е положението в Северен централен район, чийто център е Русе. В момента регионът се намира на етап 4, според новата класификация на правителството, категоричен е проф. Витанов.

По думите му, положението е сериозно, но не страшно. „Омикрон напредва, но бавно“, каза математикът. По думите му, до 3-4 седмици той ще стане доминантен. Пиковите седмици трябва да очакваме в края на януари и началото на февруари. Тогава заболелите ще са по около и над 10 000 на ден.

Силата на пораженията намалява. Вирусът еволюира за да стане по-заразен, но по-малко опасен. Би могло да се очаква да отслабне толкова, че да стане нещо грипоподобно, каза още математикът. Образно казано – пожарът гори интензивно, но горивото му намалява и това намалява вероятността за апокалиптично високи стойности на новите случаи. Според него, ако се стигне до етап 3 или 4, според плана на правителството за справяне с епидемията, мерките ще започнат да дават резултат.