Covid-19 „удари“ Дядовден

0

И тази година няма да се проведе уникалния мъжки празник Дядовден, който се отбелязва на 22 януари от над половин век в русенското село Черешово.

Причината е покачващата се заболеваемост от Covid-19 и ограничителните мерки във връзка с това.

Това обаче не попречи на областния управител Анатоли Станев да поздрави жителите на селото, съумели да съхранят традицията.

„Благодарен съм ви за това, което правите! Запазете живи родния бит и традиции. Уверявам ви, че ще ви подкрепя във всяка инициатива. Искам повече млади хора да се докоснат до магията на неповторимия българския дух.“, пише в поздравителния азрес, изпратен от губернатора до жителите на Черешево.

Мъжката веселба се провежда напук на жените, които ден по-рано са празнували Бабинден и не са допускали съпрузите си до ритуала и трапезата. Замислена е от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, които вече са покойници. Двамата се оплаквали в местната кръчма как жените ги пренебрегват. Именно заради това идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете позволяват на жените да се включат.

На този ден избраният за „Дядо на селото“ посреща в къщата си гости от всички краища на страната и ги гощава щедро. След това той бива изнасян на ръце до подобаващо украсена магарешка каручка, която го отвежда до селската чешма. Там дядото се окъпва за здраве и се дарява с кърпа и сапун, по подобие на акушерката на Бабинден. След това на селския мегдан бабите посрещат всички с хляб и сол и извиват кръшно хоро. Веселбата продължава на трапезата, а след като си пийнат, мъжете произнасят скоропоговорката „Сухо шише се суши на шосе”. Ако успеят да я изрекат правилно три пъти, значи са истински юнаци и носят на пиене. През годините петима мъже са ставали „Дядо на селото“. Необходимо е обаче дядото да отговаря на три съществени изисквания: да е кореняк, да е духовит и разбира се да има внуци. На 22 януари 2020 година, когато за последен път празникът бе отбелязан публично.