Премиерът: Зеленият сертификат ще отпадне при 60% ваксинирани (видео)

0

Зеленият сертификат да отпадне при достигане на 60% ваксинирано население. Това предложение направи премиерът Кирил Петков. В момента имунизацията у нас е малко над 30%.

Другият вариант документът да отпадне е заетостта на интензивните легла с ковид болни да е 5% или по-малко. Има пряка връзка между нивата на ваксинация и заетостта на интензивните легла, каза министър-председателят.

Това е само предложение и не е крайно решение, обясни премиерът. В случая обаче става дума за опит за проактивност от страна на правителството и управление на кризата.

Страната вече ще бъде разделена на пет региона. Те са определени на база брой интензивни легла и така се дава възможност да се прехвърлят пациенти от различни области при нужда.

Заболеваемостта на ниво регион се определя на етапи. На всеки от тях са предвидени определени мерки. Очаква се след 5 дни регион София да влезе в етап 3, което значи въвеждане на мерки в училищата и заведенията.

Според Петков този модел на управление на кризата дава много по-голяма прогнозируемост. Така ще е ясно какви мерки ще се въвеждат, а етапите ще могат да се следят от всички ежедневно на портала coronavirus.bg.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили