Зеленият сертификат ще важи девет месеца

0
Снимка: БГНЕС

Зеленият сертификат след ваксиниране срещу коронавирус ще важи 270 дни от завършване на имунизацията. Това предвиждат нови правила, които ще влязат в сила у нас от 1 февруари, съобщи здравното министерство. Промяната се прави заради решение на ЕК, с което се въвеждат единни срокове на валидност на документите.

„Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG“, пише в съобщението на здравното министерство.

На практика това значи, че на човек, ваксиниран преди 270 дни, вероятно ще му се наложи да си постави бустерна доза, ако иска да запази документа. Другите варианти за сертификат са преболедуване, отрицателен тест или антитела.

Има и нови правила за обозначаване на бустерната доза след ваксина с „Янсен“.

„Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като „2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени“, пише в съобщението.

Тези сертификати ще се преиздават след 1 февруари.