противогрипна ваксина за хората над 60-65 години

Д-р Кунчев: Надявам се скоро да има сърцевинна противогрипна ваксина

Автор:
6 дек. , 2017  

Надявам се най-сетне да се разработи противогрипна ваксина, която да не е базирана на повърхностните антигени, които непрекъснато се менят, а на сърцевинните.

Това каза в Русе главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Това, по думите му, ще направи ваксината еднаква с другите ваксини – т.е., ако се имунизираме веднъж, да имаме имунитет поне пет-десет години, а не да се налага всеки сезон да се преимунизираме.

Няма основание проблемът с грипа да се драматизира, защото всеки от нас се е срещал с него и всяка година преживяваме грипна епидемия, каза още д-р Кунчев по повод съобщенията за установяване на първите заболели от грип през тази година. Той допълни, че тази година малко над четири процента от българите са се ваксинирали срещу грип, което е почти двойно повече спрямо 2016 г., когато са се имунизирали около 2,5 процента. Това е радващо, тъй като е израз на по-висока здравна култура, каза още държавният инспектор.

Според него имунизацията трябва да се направи през октомври или ноември, за да има организмът поне три седмици за изграждане на антитела преди срещата с вируса.

Д-р Ангел Кунчев гостува днес в Русенския университет, като пред студенти и здравни специалисти изнесе лекция на тема “Съвременни заплахи пред общественото здраве”.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.