Да измамиш Apple за милион долара

0
530
apple scam

С помощта на собствената си изобретателност двама китайски младежи почти успяха да станат милионери за сметка на Apple. Схемата им била колкото елементарна, толкова и ефикасна.

Янгянг Жу и Куан Занг пребивавали в Орегон със студентски визи. Техен съучастник от Китай им изпращал в САЩ по 20 до 30 фалшиви версии на iPhone. След това студентите препращали фалшификатите до Apple със запитване за поправка, отговаряща на гаранционните условия. Компанията обикновено ги заменяла с нови от същата серия, защото ѝ било по-изгодно, вместо да ги поправя.

Така младежите получавали истински телефони, които препращали в Китай. Там оригиналните устройства намирали новите си собственици на пазарна цена.

Измамата била разкрита , когато през 2017 г. федерални агенти се натъкнали на подозрителни пратки от Хонконг. Впоследствие станало ясно, че в някои случаи студентите използвали истинските си имена и лични данни, когато общуват със съучастниците си в Китай, както и с Apple. В други ситуации прибягвали до списък с фалшиви имена и фиктивни имейли, от които пращали запитванията за рекламация.

Адресите за получаване и изпращане на устройствата били както в Орегон, така и из съседните щати. В крайна сметка от Apple открили, че са изпълнили общо 1493 от всички запитвания, тоест са загубили над 895 хил. долара.