Дариха маски с прозрачна част за устните на хора със слухови увреждания

0
98

Община Русе дари 150 специални предпазни маски, предназначени за хора със слухови увреждания на Съюза на глухите в града.

Маските са от нетъкан текстил със специален ПВЦ прозорец, който позволява да се виждат устните на човека, който я използва. Така, четейки по устните на своя събеседник, глухите хора се ориентират по-добре в ситуацията.

Хората с увреден слух често срещат трудности в общуването с представители на институции и им се налага да имат до себе си преводач, който да им помага. Това е особено важно по време на пандемията, когато носенето на маски, покриващи лицата, е задължително.

Поради тази причина Община Русе поръча, а местна фирма изработила  общо 1000 маски, които ще бъдат разпределени за хората на първа линия – служителите във фронтофисите, социалните служби, приходната администрация, бюрото по труда, фирмите, предоставящи услуги, търговците и др., за да облекчи комуникацията с представителите на глухата общност.

Председателят на Съюза на глухите в Русе – г-жа Стефка Тончева, благодари от името на членовете на организацията и каза, че жестът към „тихата“ общност е изключително ценен. „Фактът, че има такива маски в света, а Община Русе е първата в България, която прави дарение за глухите, ни прави още по-щастливи“, каза г-жа Тончева.