Държавата подлага на риск живота на недоносените деца

0
2201
Отделение „Неонатология“ на УМБАЛ „Канев“

За това алармираха пациентски организации. Става дума за промяна в Наредба 38 на Министерството на здравеопазването, която определя списъка на заболяванията, за които НЗОК заплаща медикаменти за домашно лечение. Сред тези лекарства попада и ваксината, която се прилага при недоносени и деца със сърдечни малформации.

Ваксината, която се заплаща до момента от държавата е много скъпа, само един флакон струва 1074 лева. Педиатрите коментират, че въпросната ваксина се съобразява с килограмите на детето, а когато бебето  расте – флаконите се увеличават до три-четири броя. Това означава, че родителите ще трябва да дават около 4 – 5 хиляди лева месечно за медикамента, а когато малките са близнаци сумата нараства значително. Ваксината за недоносени  деца се прилага по схема само от лекар-неонатолог в продължение на пет месеца.

В Русе през изминалата година са родени  1750 деца, като 500 от тях са преминали през интензивния сектор, а 157 са недоносените. Шест новородени са били под един килограм. А от четирите починали бебета, три са били недоносени. Статистиката сочи, че на всеки десет деца в България, едно се ражда недоносено.

Днес изтече  срокът за публично обсъждане на въпросната наредба, в който можеше да се внесе промяна на лекарствения списък.