Държавата ще плати връщането на тленните останки на Атанас Скатов (видео)

0

Външно министерство ще плати транспортирането на тленните останки на алпиниста Атанас Скатов у нас, съобщи премиерът Бойко Борисов. Скатов загина миналата седмица при падане след неуспешен опит за изкачване на връх К2.

„Компанията, която е застраховала Атанас Скатов преди експедицията, все още отказва да изплати сумата за прибирането на тялото. Затова българското външно министерство ще извърши плащане, за да може тленните останки на алпиниста да бъдат възможно най-бързо върнати у нас. Българският консул в Исламабад вече е получил всички необходими документи от МВР и МВнР на Пакистан“, написа Борисов във фейсбук.

Във вторник стана ясно, че в смъртния акт на Скатов е посочено, че причина за падането е скъсване на обезопасително въже. От компанията, организирала експедицията, отричат. И в сряда мениджърът на Скатов Мария Илиева заяви, че фирмата не е изпълнила много от ангажиментите си.

Официално: Атанас Скатов е паднал заради скъсано въже

„Фирмата там нито въжета е осигурила, нито кислород е осигурила, нито палатки е осигурила. Оказва се, че има страшно много неща, които не са се случили и това е резултатът. Надявам се нещата да се изяснят и в негова памет“, каза тя.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили