Държавници от най-висок ранг на откриването на Мартенски музикални дни

0
47
Държавници от най-висок ранг

Държавници от най-висок ранг уважиха откриването на 57-ото издание на международния фестивал Мартенски музикални дни в Русе.

Сред публиката в залата бяха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, служебният премиер Огнян Герджиков и служебният министър на културата Рашко Младенов.

Честта да открият най-стария български фестивал тази година имаше любимеца на русенската публика Светлин Русев, който излезе на сцената на Доходно здание като солист на Софийска филхармония под диригентството на Лио Куокман. В програмата прозвучаха „Дивертименто“ от Константин Илиев, „Концерт за цигулка №1“ от Прокофиев и „Симфония №2“ от Скрябин. Изпълненията бяха аплодирани горещо от пълната зала.

„Мартенски музикални дни“ ги е имало и ще ги има, защото правят връзката между минало, настояще и бъдеще. През тези две седмици Русе не само ще бъде музикална столица на България, но и столица на един невероятен празник“, каза в словото си при откриването кметът на Русе Пламен Стоилов.

„В качеството си на вицепрезидент съм за първи път – това е първата ми голяма културна проява като вицепрезидент, но в лично качество съм за трети път на фестивала. Трябва да се поклоним пред изкуството“, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова.

Час преди в Голямата зала да прозвучат първите акорди, във фоайето на Доходното здание беше открита изложба с картини от Златния фонд на Обединена Българска банка, която е генерален спонсор на фестивала, под надслов „НЕ/ПОЗНАТИ“. По случай 14-годишното си успешно партньорство с МФ „Мартенски музикални дни“, представя част от най-ценните експонати от своята колекция. Тя може да бъде разгледана до края на Фестивала – 26 март.

„Мартенски музикални дни“ ще продължи до 26 март. В него ще се включат повече от 600 елитни български и международни артисти и състави от над 17 страни на Европа и света, сред които има и носители на награди „Грами“ и „Емми“. Програмата включва повече от 40 събития – български дебюти, премиери, образователни програми, майсторски класове, изложби и проекти, разположени в широкия диапазон от старата европейска класика до съвременната музика, джаза и т. нар. „кросовър проекти“, свързани с експерименталните жанрове в областта на акустичната и електроакустична музика.

Фестивалът се организира от община Русе и се подкрепя от широка мрежа от партньори, спонсори и дарители.