Време е за пролетната резитба на овошките

0
289
Агроспециалисти

Според специалистите следващите дни ще са подходящи за тази дейност. Пролетната резитба може да се прави до началото да цъфтежа растенията.

Началото на резитбата се прави, като се започне с летните и устойчивите на измръзване есенно-зимни сортове, като ябълки и круши. Костилковите овошки се режат през март, а прасковите – по време на т.нар. процес бутонизация малко преди цъфтежа. За да няма отделяне на смола от местата, където се реже, при костилковите резитбата се извършва в края на зимата или началото на пролетта. Резитбата за формиране е важна за изграждане на здрав скелет, като е необходимо да се извърши правилна резитба още след засаждане на дърветата. Това спомага за формирането на овощните видове. Най-силна е резитбата при прасковата, ябълката, крушата, сливата и най-слаба при черешата и кайсията.

Резитбата има за цел да се просветли короната, да регулира растежа и плододаването и подмладяването на плододаващите дървета. С резитбата на растенията те се предпазват от т. нар. алтернативно плододаване. При него едната година дървото може да има много плод и не може да заложи плодни пъпки, и затова следващата година дървото ражда малко или почти няма плодове.