Дават 2000 евро за разгадаване на надпис

0
254
Дават 2000 евро за разгадаване на надпис

Френско село в западната част на страната обяви награда от 2000 евро за този, който помогне за дешифриране на надпис от преди 230 години на скала на отдалечен плаж, съобщава CNA.

Досега никой не е успял да разбере смисъла на 20-те реда, които бяха открити преди няколко години. Плочата се намира в залив, достъпен само при отлив, близо до село Плугастел в Бретан.

Дават 2000 евро за разгадаване на надпис
Източник: AFP/Fred TANNEAU

Сред нормалните френски букви има такива, които са обърнати или поставени с главата надолу. Изписани са и някои от скандинавския стил. Виждат се годините 1786 и 1787 г. Поради това надписът се датира в периода, предшестващ Френската революция. Има и образ на кораб с платна и рул и свещено сърце, увенчано с кръст. Предполага се, че човекът, който го е направил, е бил полуграмотен и е писал на старо местно наречие.

Общественият призив за помощ на кмета на Плугастел Доминик Кап се нарича „Мистерията Шамполион в Плугастел-Даулас“ – в чест на Жан-Франсоа Шамполион, лингвистът, който дешифрира древните египетски йероглифи на Розетския камък през XIX в.