Джеф Безос представи новия си лунен апарат „Blue Moon“

0
83
blue moon

Собственикът на „Амазон“ Джеф Безос представи във Вашингтон проект за космически апарат, който през 2024 г. ще може да транспортира до Луната превозни средства и оборудване. По този начин той заяви намерението си да участва в новото завладяване на естествения ни спътник, предаде Agence France-Presse.

Апаратът се нарича “Blue Moon” („Синя луна“) и стои върху четири крака. В горната му част има пространство, където ще се намира превозваното оборудване – инструменти и апаратура за научни изследвания, четири малки лунни роувъра, а след време и модул с нормално налягане, предназначено за хора.

В средата на апарата се намира голям сферичен резервоар за гориво (втечнен въглерод). Целта е кацане на южния полюс на Луната, където има замръзнала вода.

Теглото на „Blue Moon“ е 3 тона, когато е празен и достига 15 тона при пълно зарждане с гориво. Той ще може да извърши меко кацане с 3,6 до 6,5 тона полезен товар.

Според компанията на Безос „Блу ориджин“ първото кацане на Луната е набелязано за 2024 година, а на борда на апарата се очаква да бъде и първата жена, стъпваща на лунната повърхност.