Делото „Алабин“ приключи окончателно с оправдателни присъди

0
Снимка: БГНЕС

Делото за рухналата сграда на столичната улица „Алабин“ през 2006 г. приключи окончателно с оправдателни присъди. В петък Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решенията на долните инстанции. Така окончателно бяха оправдани собственикът на сградата Георги Кирчев, инж. Петър Петров, контролирал ремонта, управителят на фирмата за инвестиционен контрол Николай Симеонов и строителят Манчо Антонов.

При срутването на сградата загинаха две момичета – 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Те починаха, след като колата им бе затрупана от рухналите отломки.

В решението на ВКС се посочва, че липсват доказателства да е извършвано разрушаване на стените, което да е довело до срутване на сградата.

„Причините за падането на южната фасадна стена на сградата са комплексни – конструктивни недостатъци, лошо експлоатационно състояние и използването на къртачна техника за свалянето на мазилката, довело до трептения в гредите и в носещите зидове, като тези трептения се пренасят посредством връзката греда – стена, вследствие на което тази връзка отслабва“, пише в решението на ВКС.

Според съда Кирчев не е знаел, че сградата има проблеми. Година преди да я купи, през 2003 г. ѝ е бил извършен оглед от Националния институт за паметници на културата. Предишният собственик обаче не дал документите на Кирчев.

В същото време съдът установява, че свалянето на мазилката с къртачи е допринесло за срутването на сградата.

„Именно конструктивните и експлоатационни проблеми в сградата са основните водещи фактори за срутването на южната фасадна стена, а дейността по махане на мазилките чрез ударно-вибрационна техника само е подпомогнало падането ú, но не е основна причина за това. При друга ситуация, ако сградата не е била на 92 години с генетично заложени конструктивни недостатъци и появили се такива в процеса на нейната многогодишна експлоатация без поддръжка, извършваните в сградата дейности сами по себе си не биха довели до рухването на южната фасадна стена“, пише в решението на съда.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили