Делото „Хитрино“ излезе на ЖП релсите

0
415

Делото „Хитрино“ излезе на ЖП релсите, съдебният състав от Окръжния съд в Шумен проведе заседание край стрелка №5, където стана трагедията на 10 декември 2016 г.

На място бе извършен оглед на стрелката и на жп съоръженията. За внимание към стрелката настояваха адвокатите на фирмата превозвач. Според частната експертиза счупена или незаключена стрелка е станала причина за жп катастрофата.

Огледът трая около 2 часа, през които бе демонстрирано състоянието стрелката, когато тя е в заключено, отключено и в междинно положение. Направените снимки ще бъдат сравнени с наличните доказателствени материали по делото – снимки и констативни протоколи от огледа на местопроизшествието веднага след взрива. При следващото заседание на 15 ноември ще бъде изслушана комплексната съдебно-техническа експертиза.

Тезата на прокуратурата е, че влакът вместо с 40 км/ч, се е движил с почти двойно по-висока и именно това е довело до дерайлиране на композицията.

Инцидентът, които отне живота на 7 човека и 14 пострадаха, стана на 10 декември 2016 година. Разрушени бяха над 20 сгради, а заради опасност от обгазяване селото бе евакуирано. Обвиняеми са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак – русенците Димитър Михнев и Радослав Петков.

По искане на защитата бе направена частна експертиза, според която причината за катастрофата в Хитрино е лошият железен път.