„Демократична България“ предлага закриване на спецсъда

0

Закриване на спецсъда и специлизираната прокуратура. Това предвижда законопроект, внесен от „Демократична България“ в първия работен ден на новия парламент. Те предлагат делата, концентрирани там, да се върнат в обикновените окръжни съдилища, а тези за корупция по високите етажи на властта – в Софийския градски съд. Такава бе системата преди създаването на специализираните институции, които заработиха през 2012 г.

В същото време групата на „Изправи Се! Ние идваме“ предложи закриване на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор Иван Гешев. През последните години то се превърна в най-непрозрачната силова структура. Бюрото работи в пълна тайна, а Гешев използва служителите му и за лична охрана.

Законопроектите идват ден след годишния доклад на Европейската комисия към родното правосъдие. Документът бе представен в Брюксел идва на фона на исканото отстраняване на обвинител номер 1 Иван Гешев, което ще бъде разгледано в четвъртък във Висшия съдебен съвет. Недостатъците в българската съдебна система заеха ключово място в европейския доклад за състоянието на правосъдието у нас.

Сред основните критики, които Европа отправи, е липсата на наказателна отговорност на главния прокурор. Според Брюксел прекомерната власт на фигурата на обвинител номер 1 остава системен проблем на българската съдебна власт. Подобни констатации от служебния кабинет станаха причина за доклад и на служебния вътрешен министър, който поиска Иван Гешев да бъде отстранен от поста си.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили