„Пирогов“ и Кацаров заровиха томахавките

0
Снимка: БГНЕС

Среща за помиряване между лекарите от „Пирогов“ и здравния министър Стойчо Кацаров бе организирана в сряда. Конфликтът започна с уволнението на бившия шеф на спешния център проф. Асен Балтов. От здравната каса го обвиниха в отчитане на неизпълнени дейности. Кацаров заяви, че самият той е един от пациентите-фантоми и че е бил лекуван от цироза без да има такова заболяване.

От „Пирогов“ отговориха с протести, а лекуващият лекар на Кацаров обясни, че той е бил описан по клиничната пътека за чернодробни заболявания, за да не плаща скъпи изследвания. Преди това министърът боледувал от коронавирус и лежал в „Пирогов“.

На срещата в сряда присъстваха от Българския лекарски съюз (БЛС), медици от болницата и министърът.

„Време беше да направим такава среща, за да намалим напрежението. На всички ви е ясно, че почти 100 % от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината. Те по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Ситуацията е много деликатна“, каза след срещата шефът на БЛС Иван Маджаров.

Той обясни, че и двете страни са съжалили за разменените реплики, а съюзът и министерството имали пълно доверие в лекарите. Констатациите за нарушения при отчитане на дейности щели да се обжалват пред съда.

„Удовлетворени сме от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби. Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения, които излизат извън добрия тон“, каза пред журналисти д-р Камен Данов от „Пирогов“.

Междувременно стана ясно, че Балтов вече официално не е директор. Той заплаши, че ще съди здравното министерство.

зарядни станции за електромобили