Прогнозират ръст на заболелите от COVID-19 в България през август (видео)

0
не е ясно дали малария

Очакваме повишаване на броя на заболелите от COVID-19 в България. Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, увеличението ще е по-бавно до края на този месец и по-бързо през август.
„България продължава да е част от зоните в Европа с най-ниска заболеваемост. Последните няколко дни наблюдаваме задържане на темповете и обръщане на тренда. Засега е в по-малки размери и смятам, че до края на юли ще е сравнително спокойна обстановката с леко повишаване на броя на случаите, след което вероятно ще видим ускорението, на което сме свидетели сега в някои страни“, мотивира се Кунчев.
Той допълни, че със завършен цикъл на имунизация е едва 16% от населението. Според него, може да се предвиди задължително ваксиниране в определени сфери – медицинските работници и хората, работещи в центровете за възрастни хора, например. Според него стимулите и задължителното ваксиниране трябва да се обсъдят в обществото, парламента и Министерския съвет.
Понастоящем България е една от страните и с най-ниско разпространение на индийския вариант на коронавируса – под 30%, а във Франция е 68%, в Германия – 74%, в САЩ – 93%, каза още доц. Кунчев.