Ден 100: Оставка. Напрежение и яйца пред БНТ

0
76

Солидна подкрепа от Европа получи тази вечер Петото поред  Велико народно въстаниев Триъгълника на властта в столицата.

И в 100-ния си ден от началото на протестите в страната, исканията на хората  са същите: оставка на премиера Борисов и целия му кабинет,  оставка на главния прокурор  Иван Гешев, предсрочни избори, машинно и дистанционно гласуване.

На площада подкреепата си за протеста  изразиха на живо или онлайн евродепутати от различни страни: Рамона Стругариу от Румъния, Иван Синчич от Хърватия, Пол Таг от Холандия.

„Искрено ви се възхищавам. Нещата не могат да продължават по този начин… Тук става въпрос за свобода и за демокрация, да живеете бе корупция“, заяви Танг.

 

Заради силния дъжд не се получи връзката с  ирландската евродепутатка, която по- рано днес бе в Поморие Клеър Дейли. Там Дейли смени остри реплики с кмета на града Иван Алексиев, заради  проблеми на нейни сънародници с апартаменти в комплекса „Сънсет Ризорт“.

Дейли ще участва на живо в протеста утре вечер в столицата.

„Корупцията в България е не само български проблем, корупцията е един европейски проблем и всеки един европейски гражданин трябва да се бори с корупцията в собствената си държава, за да може да живее нормален живот в една нормална държава“, заяви  от импровизираната трибуна на протеста евродепутатът от Хърватия  Иван Синчич.

Протестиращи от цялата стана скандираха „Оставка“ пред прозорците на Министерския съвет.

В протестното шествие тази вечер имаше и много студенти, които обявиха, че се присъединяват към протеста исканията му.

Те заявиха, че не искат да ходят в чужбина, затова са и на площада, защото искат да могат да живеят и се реализират нормално в родината си.

В 21:00 часа протестиращите тръгнаха към БНТ, за да бъде чут гласът им в обществената телевизия.

Пред сградата на обществената телевизия възникна напрежение, когато протестиращи се опитаха да влязат вътре, предаде бТВ.

Напрежението ескалира, когато генералът от резерва Димитър Шивиков призова хората да влязат в сградата. Полиция обгради с плътен кордон сградата и въпреки агресията удържа напора на протестиращите.

Към сградата на телевизията полетяха и яйца.

Част от тях опитаха да проникнат в сградата на обществената медия и се стигна до сблъсъци с полицаите, охраняващи телевизията.

По информация на bTV протестиращите са искали да говорят с водещия на „Панорама“ Бойко Василев и да изразят своите позиции. В предаването тази вечер гост бе Арман Бабикян от „Отровното трио“, който заяви, че не е знаел за случващото се навън пред сградата на БНТ.

Бабикян обяви, че няма да призове хората да си тръгнат и няма да продължи към „Орлов мост“, а ще остане в близост до сградата на БНТ. Според него поведението на протестиращите тази вечер не е по-различно от предишните, а искането за оставка на генералния директор на БНТ е издигнато отдавна.

Около сградата на БНТ има голям брой служители на полицията и жандармерията.

Протестиращите скандират „Оставка“.

Страничните входове на БНТ също са заградени от протестиращи с намерението да изчакат водещия на „Панорама“ да си тръгне след края на предаването.

Снимки: Епицентър. БГ, mediapool.bg