Ден за почит и благодарност към дарителите

0
204
Ден за почит и благодарност към дарителите

6-ти декември е Ден за почит и благодарност към дарителите. За първи път е отбелязан през 1937 година в Шумен, като признание за Нанчо Попович – общественик и дарител, който дарил 20 000 наполеона на родния си град Шумен за построяването на сграда за едно от първите девически училища в страната.

Дарителството у нас има далечни традиции, чиито корени трябва да се дирят още в годините на утвърждаването на българската държава. Традициите се развиват и във времето на Второто българско царство. Дори в най-мрачните векове на турското робство се срещат имена и на занаятчии, търговци, даскали… Кръгът на българското дарителско общество се разширявал. Най-силно развитие дарителството има през Възраждането – с пряко отношение към църковно-националното движение, образователното, читалищното дело, науката, изкуствата, дори и към революционното движение.

Сред имената на най-големите дарители от по-ново време са тези на братята Христо и Евлоги Георгиеви, дарили 6 милиона златни лева за сградата на Софийския университет, Димитър Апостолов Ценов – дарил 5 млн. златни лева за създаване на висше икономическо училище в родния му град Свищов – бъдещата Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“. Маринчо Бенли, казанлъчанинът Иван Хаджиенов, зарил 1 милион златни лева с които е построено техническо училище в града и много други.

Най-изявеният дарител в Русе е строителният предприемач Игнат Канев, с дарения от когото за изградени „Канев център“ в Русенския университет, реновирани са педиатричното отделение и центъра по хемодиализа в носещата неговото име Университетска болница в града. С даренията на стотици русенци и русенски фирми пък беше възстановен храмът „Всех Святих“.

Да не забравяме и всички онези ревностни български благодетели и спомоществуватели на българщината и духовността! Поклон!