Предлагат отпадане на синия талон и печата върху докуметни

0

Да отпадне синият талон за шофьорите и печатът върху документи. Това предлагат със законопроекти депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Според тях и двете изисквания затрудняват гражданите и бизнеса и с безсмислени.

Авторството на документ не бива да се доказва с печат, посочват те. Според тях е достатъчен подписът на длъжностното лице, което го издава.

„В модерния свят, отразявайки и промените, които наложи пандемичната обстановка, развитието на електронно управление и всички иновативни дигитални технологии, то да се удостоверява авторството на издаден документ с поставяне на печат, не дава очакваната сигурност и е допълнителна пречка за всеки бизнес, отнема времеви ресурс на компаниите при обиколката на учрежденията“, пише в мотивите им.

Синият талон за шофьорите пък е наречен приумица. В момента този документ е задължителен и се отнема от пътната полиция при налагане на санкции за нарушения. Връща се на шофьора едва след заплащане на глобата.

„Липсата на контролен талон довежда до допълнителни глоби и наказателни постановления, а използването му за контролни функции от страна на МВР е отживелица, която създава репресия върху гражданите, отнемаща време в чакане на опашки пред гишета за възстановяването на неговата принадлежност“, твърдят вносителите и посочват, че заплащането не глобата не трябва да зависи от синия талон, защото така се създават условия за корупция.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили