Десетки играха хора пред ДКЦ-2 в Световния ден на физическата активност

0
13
Десетки русенци

Десетки русенци се включиха във флашмоб посветен, на Световният ден на физическата активност, който се отбелязва днес.

Инициативата беше на Лечебни заведения “Медика”, а в нея се включиха танцьори от фолклорна формация “Русчук” и танцова школа “Играорци”. Мотото на кампанията бе “Движението е здраве и сила”.

Българските ритми събраха минувачите и много от тях не само снимаха случващото се с мобилните си телефони, но и се включиха в танците, завладени от фолкорната музика. В продължение на час, малки и големи играха хора пред входа на Диагностично – консултативен център  – 2.

Световният ден на физическата активност се отбелязва с решение на Световната здравна асамблея от 2002 година. У нас кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели подобряване физическата активност в ежедневието на хората, приобщаване на по-големи групи от населението към физически активен начин на живот и ограничаване действието на рисковите за здравето фактори като тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и злоупотреба с алкохол.

Обездвижването е сред основните рискови фактори, водещи до хронични заболяване и смърт сочат данните на СЗО. Според проучванията, физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве, а редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло и по-доброто психично здраве, но и предпазват от редица заболявания. Доказано е, че хората, които са физически активни страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт и остеопороза. Не на последно място, физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието.