Деца изследват родовата памет “От корена до най-високото листо“

0
93
родовата памет

Желанието да изследват и изучат родовата памет обедини русенски деца в клуб “От корена до най-високото листо“. Целта е участниците да изградят умения за търсене, откриване и обработване на информация в областта на родовата история и на практика да приложат усвоените знания чрез използването на съвременните технологии.

По време на първата среща участниците имаха задание да направят генеалогично проучване, като съберат информация за имената, професиите и месторождението на рода си. Участниците се запознаха с начините за издирване на необходимата информация: чрез интервюта, работа с архивни документи, краеведски изследвания, книги за българските традиции, обичаи, ритуали.

Децата научиха, че в „Речник на личните и фамилни имена у българите“ ще открият информация за произхода и значението на своето име. Те се запознаха с различните начини за оформяне на родословно дърво и с интерес разгледаха родословното дърво на Васил Левски, Баба Тонка, на героите от Омировата „Одисея“ и други родове.

След направените проучвания участниците в клуба представиха своите семейни истории. Те разказаха интересни случки за предци, участвали във войните през 20 век; за предци, преселили се от Унгария в България; разказаха за семейните традиции и обичаи, свързани с Коледа.

Със събраната информация участниците в клуба започнаха изработването на свое онлайн родословно дърво.

Клуб „От корена до най-високото дърво“ се осъществява по проект „Търсачи на знание“, който се реализира след конкурс по програма „Знание и растеж“ Общинска фондация “Русе – град на свободния дух”, с подкрепата на Фондация „Еконт“.