Деца изучаваха тънкостите на пчеларството и градинарството 

0

Деца от Русе изучаваха тънкостите на градинарството и пчеларството в програмата на проект „Детска бригада” – лекции по пчеларство и градинарство за деца на сдружение „Европейски инициативи без граници“ и образователен център „Дворецът на децата“. Той е част от програма „Знание и растеж“ на фирма „Еконт“, финансиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.  

Проектът се осъществи съвместно със сдружение „Здравец“ и хижа „Минзухар“. Домакин и основен ръководител на всички дейности беше стопанинът на хижата Станислав Стефанов, който в последните години се е посветил да я възстанови и облагороди, като е насочил вниманието и усилията си към биоземеделието и пчеларството.  

Начало на работилниците бе поставено през месец май 2022 г. и приключи в началото на ноември, като беше насочен към подрастващи на възраст от 7 до 14 г. В рамките на този период повече от 410 деца взеха участие в проекта, практикувайки съобразно сезона различни дейности в градината и пчелина. Всяка лекция беше с времетраене 120 мин, като 60 минути бяха отделени за градинарство и 60 минути – за пчелина.  

След кратка теоретична подготовка, съобразена със сезона и различните дейности в градината, участниците садиха домати, прекопаваха, плевиха, правиха сладко от кайсии, забъркваха оцет, прибираха бали сено, събираха орехи. Всеки ученик отнесе вкъщи саксия със засадена от него билка, за да наблюдава развитието й. 

Проектът „Детска бригада“ провокира голям интерес, като в него се включиха цели класове, родители с техните деца, детски занимални, спортни и туристически клубове. По решение на организаторите се проведоха допълнително две лекции, за да се отговори на засиленото желанието за участие. 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук