Деца се обучават в тайните на кулинарното изкуство

0
67
тайните на кулинарното изкуство

Деца от четири русенски училища изучават тайните на кулинарното изкуство, съобщиха от Община Русе.

Под ръководството на двама експерти – трудотерапевт и психолог, ученици от ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Никола Обретенов“ и ОУ „Братя Миладинови“ ще научат за принципите на здравословното хранене, за видовете и произхода на различни храни и как да ги комбинират, за да приготвят вкусни и лесни рецепти.

Включените в програмата ученици ще усвояват основните готварски технологии в приятелска атмосфера, ще релаксират и ще се забавляват, а в края на заниманията ще могат да консумират собствените си кулинарни творения.

Обучението е в рамките на дейност по кулинаротерапия – част от проекта на Община Русе, финансиран по програма ЗОВ. За целта експертите на партньора – Сдружение БРТИМ изготвиха специална програма „TeenKitchen”, която ще се осъществява както на място в училищата, така и в специално оборудвана в рамките на проекта учебна кухня в офиса на сдружението. Програмата е насочена към различни възрастови групи и вече беше представена на директори и педагози.

Кулинаротерапията е сравнително нов вид терапия, която има многопосочно действие. Готвенето е творческа дейност, която носи удоволствие и удовлетворение от постигнатите разнообразни резултати. Едновременно с това обаче, работата в кухня учи на сръчност и създава организационни навици както за индивидуален, така и за екипен труд. Изключителни ползи има за подрастващите, защото изгражда редица меки умения по естествен начин и без стрес.