Дискутия в Русе – кой, кога, къде е създал торта Гараш

0

Авторството на станалата емблема на Русе торта „Гараш“ ще бъде обект на научна дискусия в края на ноември, съобщават от Регионалния исторически музей в дунавския град.

През последната една година популярният сладкиш предизвика множество дискусии сред изследователи, журналисти и кулинари, свързани с  времето на създаването на тортата, наличието на захар и шоколад в българските пазари, авторството и присъствието на „оригинална“ рецепта. Целта на формата е да изложи научните постановки по темата, да представи различните гледни точки като даде поле за изява на специалисти и техните проучвания в полето на културата, историята, гастрономията и антропологията. За изследователите са важни контекстът на епохата, допустимостта на противоречивите тези, както и необоримите свидетелства за наличие на торта, майстор-сладкар и шоколад, които правят възможни създаването на торта „Гараш“ в Русе през 19 в. Това прави сладкото изкушение част от културните наследства, важни за русенските граждани и днес.

Проучвателите определят 19 век като векът на тортите. Тогава се появяват „Добуш“, „Сахер“, „Естерхази“, „Гараш“, „Павлова“.

В последните години торта Гараш намери и световно признание. Тя е включена като част от българските национални храни в кулинарния сборник със „Славяните на масата“ на Форума за славянски култури, както и в Световния атлас на вкуса. През изминалото лято в Русе се проведе и първото издание на фестивала на тортата „Гараш“, който привлече професионални сладкари и любители, които създадоха многообразие от варианти на торта – по „оригинална“ рецепта, по собствена рецепта, за вегани, за кето диета и много други. Разнообразието показва, че местните общности ценят културния продукт и се идентифицират с него.

Кръглата маса, посветена на тортата „Гараш“ е част от Националната научна конференция „Места на памет и културни наследства“, която събира изследователи от БАН, университети и музеи от цялата страна.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук