Днес е Международен ден на прегръдката

0

Днес отбелязваме Международния ден на прегръдката. За негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни, а създаването му е през 1986 г. Той е признат официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки. Датата 21 януари е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари.

Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените.

Затова хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек. Денят на прегръдката се отбелязва и в други страни като Германия, Великобритания, Китай.

Учени припомнят, че прегръдките имат положително влияние върху човешкото здраве. Те са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека, тъй като помагат за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Дори 10-минутно държане за ръце намалява стреса и неговото неблагоприятно въздействие върху организма. Специалисти са доказали, че двойките, които се прегръщат само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин, хормона на любовта и насладата, а най-благоприятно въздействие имат прегръдките на партньора.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук