Гълъб Донев ще е новият стар служебен премиер

0

Следващият служебен премиер ще бъде старият служебен премиер, който се казва Гълъб Донев. Нито за секунда не съм допуснал други варианти. Това заяви президентът Румен Радев пред „Дарик радио“.

Повод за коментара му е неуспехът за реализиране и на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Няма модел Радев, има Конституция. Там много ясно е записано, че когато партиите не могат да съставят правителство, президентът е длъжен да назначи такова, коментира държавният глава. Според него, в стремежа си да избегнат отговорност да управляват по време на криза, партиите се крият зад служебното правителство.

„Те прикриват своята собствена немощ да постигнат съгласие, да се обединят около най-важните за страната приоритети и да има правителство, и разбира се, като прехвърлят вината към служебното правителство и президента. Това е най-лесното, но атакувайки служебното правителство, те всъщност не си дават сметка, че атакуват Конституцията“, добави президентът.

На въпрос дали би осигурил още време за работа на 48-ото Народно събрание, държавният глава отговори, че очаква сигнал от парламента дали ще напреднат антикорупционният закон и законът за контрол над главния прокурор.

Голямото предизвикателство е колко още да работи този парламент, коментира Радев. По думите му конституционалистите смятат, че парламентът трябва да се разпусне в рамките на дни след връщането на третия мандат, а на Централната избирателна комисия ѝ трябва още време за организирането на новите избори.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук