Днес е Международен ден за безопасен интернет

0

На 11 февруари се отбелязва международния Ден за безопасен интернет. Целта на инициативата е да повиши сигурността и отговорността при употребата на новите технологии и особено сред децата и младежите.

Световния Ден за безопасен интернет се чества от 2004 г. през първия вторник на м. февруари. Започнал като инициатива на Европейския съюз, Денят отдавна излиза извън рамките му и през 2015 г. беше отбелязан в 110 държави на всички континенти. Това е ден, в който общественото внимание се фокусира върху онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.

Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години – от 9 на 6 години.

Едва 50 на сто от българите са наясно как да използват по-безопасно и по-отговорно интернет технологиите, сочат данни от анализ на Евростат по повод днешния Световен ден за безопасен интернет.

Близо 40 процента от българските потребители на интернет през миналата година са предоставяли някакъв вид лична информация в глобалната мрежа /домашен адрес, електронна поща, личен телефон/. Други 20 на сто са предоставяли като лични данни ЕГН или номер на личната карта, а близо 9 на сто са предоставяли някакъв вид данни на лична банкова сметка или номер на дебитна или кредитна карта.

Едва 9 на сто от родните потребители на интернет са използвали софтуер за ограничаване на възможността за проследяване на тяхната дейност в мрежата – т.нар. anti tracking софтуер.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили